Duminici în Cerul Arhanghelului

    Ura! Sunt în biserica uşor austeră, dar elegantă şi caldă, care domină maiestuos de pe stânca sa granitică golful Mont Saint-Michel.
    Când am văzut mulţimea de oameni care aştepta să intre la slujbă, m-am speriat. Regretam profund că nu am dat dovadă de ceva mai multă operativitate în cursul dimineţii, mai ales că venisem special pentru a fi acolo în ziua când catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Mihail.
    Însă cu o seară înainte fusesem la maree şi de dimineaţă am preferat să notez câteva impresii „la cald”, înainte de a se interpune alte amintiri.
    Pe urmă, deşi se făcuse cam târziu, am decis să vin pe jos din zona hotelurilor. Sunt cam doi kilometri, dar drumul mă încântă de fiecare dată. Îmi place când mă apropii din ce în ce mai mult de mănăstire.

    A fost tare frumos şi de data aceasta. Apa de la mareea de dimineaţă nu plecase încă de lângă ziduri, cerul tindea să se însenineze, iar îngerul de pe turlă strălucea.
    Dar, când am descoperit rândul uriaş care se formase deja, m-am întrebat dacă nu ar fi fost cazul să fi apelat mai mult la înţelepciune, mai ales că îmi doream cu mare ardoare să intru la slujbă. Era 29 septembrie 2019. Sărbătoarea catolică dedicată Arhanghelilor cădea într-o zi de duminică şi probabil, fiind duminica, slujba din acel an urma să aibă o solemnitate deosebită.
    Din fericire, a apărut o călugăriţă cu multe autocolante verzi pe care scria în franceză „Participant la slujbă”. Atunci mi s-a părut o mare şansă că am prins şi eu un autocolant pe care să-l pun pe reverul taiorului, dar cred, analizând acum la rece, că au reuşit să intre în acea dimineaţă toţi cei care veniseră acolo.

    Înainte de slujbă un preot a mulţumit celor prezenţi: „Vă mulţumesc că aţi venit în număr atât de mare la Sărbătoarea Sfântului Mihail!”
    Am înţeles atunci cu mai multă claritate de ce oamenii fac eforturi mari pentru a se afla într-un anumit loc într-o anumită zi: la Iaşi de Sfânta Parascheva, la Mănăstirea Nicula de Sfânta Maria sau la Roma de Paşti.
    Eşti o picătură din marea de pelerini care participă la o sărbătoare. Omagiul, mulţumirea şi rugăciunea pe care le poţi aduce au o intensitate deosebită, pentru că sunt amplificate de mulţimea de participanţi.

    Mă bucuram nespus că am ales să fiu în acea zi la Mont Saint-Michel, urmând astfel imboldul pe care îl dădea calendarul LEX EXPERT pentru luna septembrie 2019. A trebuit să merg cu avionul, cu trenul şi cu autobuzul. Dar eram, în sfârşit, acolo, în biserică.