Mihaela Luca, şefă de promoţie
12 iunie 2017
 

Reîntâlnirea cu băncile amfiteatrului a fost o experienţă deosebit de interesantă.

Ce nu s-a schimbat?


       Am fost uimită şi oarecum agasată că ni se cerea să învăţăm foarte multe lucruri pe de rost (chiar mai multe decât la prima facultate).
       Pentru fiecare examen eşti obligat să reţii numeroase concepte, date şi teorii. Unele îţi deschid orizonturi noi şi speri că le vei regăsi în viitor pe un raft al minţii, când vei fi în căutare de idei şi soluţii, dar foarte mult din ceea ce ai învăţat cu atâta sârg coboară inevitabil în abisul uitării.
       Este oare învăţatul pe de rost singura cale de a pătrunde pe porţile ştiinţelor juridice?
       Am încercat să mă consolez şi să-mi spun că bilanţul între memorare şi uitare va fi unul pozitiv, că învăţatul intens reprezintă un bun antrenament pentru creier şi îşi va arăta roadele în viitor, în confruntarea cu problemele cotidiene şi în elaborarea strategiilor pentru produsul LEX EXPERT.
       Mi-am adus aminte şi despre legenda care spune că acum câteva milenii Euclid l-a asigurat pe Ptolemeu că "în geometrie nu există drumuri speciale pentru regi". Iată că secolele care au urmat au demonstrat că avea dreptate: raţionamentul matematic şi capacitatea de a rezolva probleme geometrice nu se pot dezvolta decât prin exerciţiu temeinic.
       Multe examene şi cursuri mi-au lăsat amintiri frumoase, despre profesori extraordinari, care cred în misiunea lor de mentori ai noilor generaţii de jurişti români şi doresc ca studenţii să înţeleagă nu doar esenţa domeniilor în care strălucesc ei înşişi, ci şi anvergura şi siguranţa pe care ţi le pot aduce stăpânirea acelor domenii.
       Chiar şi amintirile mai puţin plăcute capătă în timp farmecul lor, ca subiecte ale unor povestiri amuzante.
 

Ce s-a schimbat?


       Sistemul de notare mi s-a părut mai puţin previzibil decât în trecut. Au fost destul de multe examene la care nici nu putea fi vorba să mai vin cu sentimentul de certitudine cu care eram obişnuită: am învăţat, ştiu, voi lua notă mare.
       În plus, doar în primul an notele colegilor au fost publice şi primeam prin e-mail un tabel cu notele tuturor studenţilor din serie. În anii următori, fiecare student putea să-şi vadă doar notele sale.
       Există, desigur, argumente în favoarea acestei discreţii cu privire la note, dar există şi dezavantajul că niciun student nu mai poate avea o idee obiectivă despre poziţia pe care se află în raport cu ceilalţi studenţi. Cei care sunt modeşti sau timizi, pe care Eminescu îi vede "stând în umbră şi cu inima smerită", vor avea un handicap în plus, pentru că este posibil să nu ştie că sunt între cei mai buni. În schimb, cei îndrăzneţi vor fi avantajaţi şi vor avea şi mai multă încredere în ei, chiar şi atunci când nu sunt prea dedicaţi studiului.
       De altfel, drept consecinţă a faptului că nu cunoşteam notele celorlalţi colegi, eu nu am ştiut că sunt şefă de promoţie până când a rostit domnul decan Baias numele meu.
 

Momentul premierii ca şefă de promoţie


       Eram chiar în spate în Aulă când mi-am auzit numele. În timp ce alergam şi îl auzeam pe domnul Baias întrebând "Este prezentă?" încercam să aleg tema centrală pentru discurs. Mi se perindau cu viteză prin minte diverse alternative: Ludovic cel Sfânt judecând sub stejar (ca simbol al aspiraţiei omului obişnuit de a avea parte de o judecată dreaptă şi o sentinţă pe care o poate înţelege), citate din Goethe ("Teoria este cenuşie, verde şi înflorit este copacul vieţii"), din Lucian Blaga ("Înc-odată, iar şi iară, / A cunoaşte-nseamnă iarnă, / A iubi e primăvară."), din Matilda Cugler-Poni ("După val se duce valul, / Murmurând fără-ncetare, / Mai departe, mai departe, / Pân' se pierde-ncet în mare.")
       Când am început discursul, mi-am dat seama că nu ar fi înţelept să vorbesc prea mult, pentru că am alergat şi voi fi obligată să fac pauze nedorite pentru respiraţie. Aşadar, am transformat ceea ce trebuia să fie partea introductivă a discursului în discursul propriu-zis, mai ales că am fost copleşită de ropotul de aplauze. Am decis să mă opresc şi să savurez acest moment efemer de glorie, când sunt aplaudată de întreaga Aula Magna.
 

Impactul unei ştiri pe internet


       Sigur, în teorie, toţi ştim că internetul şi-a impus prezenţa în vieţile noastre, dar este cu totul altceva când teoria se aplică unui eveniment real, care te priveşte personal.
       Mă aşteptam să ştie că am fost şefă de promoţie familia, colegii şi prietenii apropiaţi şi să primesc aprecieri sincere din partea lor.
       Dar nu mă aşteptam la marea popularitate de care m-am bucurat timp de câteva luni şi pe care mi-a adus-o ştirea publicată de ziarul nemţean Vestea, intitulată Şefa de promoţie de la Facultatea de Drept este o nemţeancă!
       În Neamţ, părea că toată lumea aflase că sunt şefă de promoţie: vecinii mei, vecinii părinţilor mei, vânzători de la magazinele unde îmi fac cumpărăturile, diverse alte persoane, pe care le întâlnesc în mod frecvent sau pe care nu le mai întâlnisem de mai mulţi ani. Ştirea a fost distribuită pe Facebook şi am fost felicitată de colegi de liceu şi colegi de la prima facultate, de prieteni ai acestor colegi, de beneficiari ai produsului LEX EXPERT.
       Această mare răspândire a ştirii cred că se datorează nu atât persoanei mele, cât prestigiului de care se bucură facultăţile de drept, în special Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Foarte multe persoane au fost încântate de ideea că sunt între cei care cunosc de aproape şefa de promoţie de la această facultate. Iar persoanele care au legătură cu judeţul Neamţ au fost mândri că şefa de promoţie este din acest judeţ.
 

Gânduri pentru viitor


       Produsul LEX EXPERT îşi propune să aibă un motor pentru baze de date propriu. De aici vor deriva numeroase avantaje tehnice şi funcţionale.
       Prin urmare, din dorinţa de a face acest motor pentru baze de date fiabil şi eficient, am apelat mai ales la aptitudinile dobândite în prima facultate în lunile care au urmat după absolvirea celei de a doua.
       Dar cunoştinţele acumulate aduc neîndoielnic o viziune nouă şi sunt sigură că ele îşi vor pune amprenta asupra informaţiilor oferite de produsul LEX EXPERT şi asupra drumului pe care îl va urma societatea noastră în anii următori.
       Am văzut cum arată lucrurile privind "din partea cealaltă a baricadei", de pe tărâmul juridic, unde activează o parte din utilizatorii produsului LEX EXPERT.
       Sper că această lărgire a orizontului, ne va ajuta, pe mine şi pe ceilalţi colegi de la Compania de Informatică Neamţ care am absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, să ne ridicăm la înălţimi tot mai mari în ceea ce priveşte performanţa şi să fim mai aproape de cei care se confruntă cu probleme legislative, indiferent dacă sunt specialişti în domeniile dreptului sau în domenii economice, tehnice sau socio-umane.
 
 
 
 
Formulare
    solicitare service
    înscriere pentru newsletter
    avertizare cu privire la actualizare
    toate formularele
 
 
Documentaţii
    Cod fiscal + Norme metodologice
    instrumente pentru noile coduri
    tabele de corespondenţă
    traduceri în limba engleză
    toate documentaţiile
 
 
Ştiaţi că...
Sfatul săptămânii privind
În cadrul produsului
LEX EXPERT,
pentru un anumit articol
dintr-un act normativ,
se pot accesa
recursurile în interesul legii şi hotărârile prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
 
Sfatul săptămânii privind
 
 
 
 
Opinia dumneavoastră contează!