HomeSfatul săptămâniiForme actualizate la zi

Forme actualizate la zi

       1. În cadrul produsului LEX EXPERT, dacă un act a suferit modificări, utilizatorul poate deschide:
forma publicată în Monitorul Oficial al României
forma actualizată la zi, care include în text toate modificările efectuate asupra actului de la data publicării până la data curentă
una din formele anterioare, care include în text toate modificările efectuate asupra actului de la data publicării până la o dată indicată de utilizator

       Butoanele din bara de instrumente cu ajutorul cărora pot fi deschise aceste forme sunt prezentate în tabelul de mai jos.

Buton Acţiune
  Deschide forma publicată în Monitorul Oficial al României
  Deschide forma actualizată la zi
  Afişează fereastra cu toate formele anterioare

       De asemenea, pentru deschiderea formelor enumerate mai sus, se poate alege din meniu funcţia Act curent şi subfuncţia corespunzătoare formei dorite.

       2. În mod implicit, atunci când se accesează un act din listă (prin apăsarea tastei Enter sau prin efectuarea unui dublu-click), se deschide forma actualizată la zi.

       Însă programul poate fi configurat astfel încât în locul formei actualizate să se deschidă fie forma publicată în Monitorul Oficial, fie forma în vigoare la o anumită dată.
       În acest scop se apasă butonul Configurare sau se alege din meniu funcţia Configurare cu subfuncţia Configurare ecran principal.
       În partea de sus a ferestrei de configurare, există un buton radio cu ajutorul căruia se poate indica forma care se doreşte să fie afişată la deschiderea unui act normativ.

       3. Chiar şi atunci când programul LEX EXPERT este configurat astfel încât să deschidă formele actualizate la zi pentru actele modificate, în timpul lucrului cu programul este posibil totuşi să se deschidă forme anterioare, care includ doar modificările până la o anumită dată.

       De exemplu, dacă se consultă la un moment dat un act modificator, legăturile de tip hyperlink care indică dispoziţiile care urmează să fie modificate vor deschide forma actului modificat în vigoare anterior modificării. Astfel, utilizatorul are posibilitatea să vadă în paralel noua formă a unei dispoziţii (în vigoare după modificare) şi vechea formă a acelei dispoziţii (în vigoare anterior modificării).

       De asemenea, dacă o anumită dispoziţie (articol, alineat, literă, punct) se abrogă, utilizatorul poate să vadă conţinutul prevederii abrogate cu ajutorul legăturii de tip hyperlink.

       4. Există şi alte situaţii asemănătoare celor descrise la punctul 3, când forma care se deschide pentru un act nu este forma actualizată la zi, ci forma în vigoare la o anumită dată.

       În timpul lucrului cu programul, pentru a afla dacă forma unui act deschisă la un moment dat este forma actualizată la zi a acelui act, trebuie urmărită starea butonului Forma actualizată la zi.
       Dacă acest buton este inactiv (litera Z este scrisă cu gri), forma deschisă este forma actualizată la zi, în vigoare la data curentă.
       Dacă acest buton este activ (litera Z este scrisă cu roşu), forma deschisă nu este forma actualizată la zi, ci o formă care include doar modificările efectuate asupra actului până la o dată anterioară.

       În acest caz, forma actualizată la zi poate fi accesată prin apăsarea butonului Forma actualizată la zi.

       5. Este important de reţinut că prin accesarea butonului Forma actualizată la zi – întotdeauna se deschide forma actualizată la zi.
       Formele iniţiale, publicate în Monitorul Oficial, sau formele anterioare se obţin prin diverse alte acţiuni, precum:
deschiderea explicită a unei astfel de forme, cu ajutorul butoanelor indicate la punctul 1
deschiderea unui act din listă, atunci când programul a fost configurat să deschidă actele în vigoare la o anumită dată, aşa cum s-a arătat la punctul 2
accesarea unor legături de tip hyperlink
consultarea jurisprudenţei

       6. Atât formele la zi, cât şi formele anterioare sunt redactate astfel încât să permită utilizatorului identificarea în mod simplu a actelor modificatoare pe baza cărora s-a generat textul actualizat.


 
 
 
Formulare
    solicitare service
    înscriere pentru newsletter
    avertizare cu privire la actualizare
    toate formularele
 
 
Documentaţii
    Cod fiscal + Norme metodologice
    instrumente pentru noile coduri
    tabele de corespondenţă
    traduceri în limba engleză
    toate documentaţiile
 
 
Ştiaţi că...
Sfatul săptămânii privind
Utilizatorul produsului
LEX EXPERT
este avertizat
dacă apar modificări,
abrogări sau alte
evenimente legislative
care afectează
actele sale favorite.
 
Sfatul săptămânii privind
 
 
 
 
Opinia dumneavoastră contează!